Clevy toetsenbord in het Microsoft Inclusive Techlab: Hoe Microsoft laat zien dat inclusiviteit de norm moet zijn

Supertrots en verrast! Dat is hoe wij ons voelden toen we ons Clevy toetsenbord terugzagen in de video van Engadget (>1,3 miljoen abonnees) over het Microsoft Inclusive Techlab en de video van Microsoft Surface. Het Microsoft Inclusive Techlab is een lab met diverse toegepaste technologieën voor mensen met beperkingen. Microsoft heeft dit lab in mei 2022 geopend als opvolger van hun vorige lab dat in 2017 opgericht is door het Xbox team. Het Inclusive Techlab kent zes verschillende ruimtes, met elk een eigen categorie.1 Zo is er bijvoorbeeld de woon- en leefruimte, maar ook een ruimte ingericht als inclusief klaslokaal. Elke ruimte is ingericht met ondersteunende technologie, en wij hebben het Clevy toetsenbord gespot in het klaslokaal! 

Met het nieuwe Inclusive Tech Lab wil Microsoft grote stappen maken in het betrekken van mensen met beperkingen bij het ontwikkelen van hun producten. Dave Dame, directeur ‘Devices Accessibility’ bij Microsoft en één van de drijfveren achter het Inclusive Techlab, ziet dit project als een ambassade voor mensen met beperkingen.2 Het is een ruimte waarbij designers hun aannames over mensen met een beperking loslaten en zich focussen op het ontwerpen op basis van de échte behoeftes van deze doelgroep.  

Bron: Microsoft Surface

Kat Holmes, oud hoofddirecteur van Microsoft in de afdeling Inclusive Design en auteur van het boek: ‘Mismatch: How Inclusion Shapes Design’, is van mening dat je aannames altijd moet kunnen loslaten wanneer je een product voor een doelgroep ontwerpt.3 Mensen zijn geneigd om te ontwerpen binnen het kader van ‘de standaard’, met het idee dat één ontwerp voor iedereen moet werken. Maar hoe wordt de standaard eigenlijk bepaald voor een product? En welke groepen sluit je eigenlijk buiten door deze standaard aan te houden? Sommige maatstaven voor producten zijn bijvoorbeeld vastgesteld door middel van steekproeven met een kleine groep potentiële gebruikers. Dat terwijl ze eigenlijk bedoeld zijn voor een grotere doelgroep. Dan loop je dus het risico dat het product niet optimaal ontworpen is voor waar hij bedoeld is. Het is uiteraard in veel gevallen onmogelijk om te streven naar een product dat voor iedereen altijd perfect werkt, maar je kan al veel problemen oplossen door je af te vragen waar de standaard op gebaseerd is, en of deze standaard nog past in de huidige context. In veel gevallen is het onvermijdelijk dat je een deel van de beoogde doelgroep suboptimaal bedient, dit geeft dan echter juist aanleiding voor die mensen een aanvullende of alternatieve oplossing te bedenken. En laat dat nou nét zijn wat we met Clevy steevast beogen te doen.  

Spot jij ook het Clevy toetsenbord..?

Zie ook:

Vacature Officemanager

Vacature Officemanager 36-32 uur | Groningen, Groningen Wij hebben per direct plek voor een gedreven officemanager. Word jij er blij van om anderen te ontzorgen

Lees meer >