Alt ClearKeys ontwikkelingsproces

Vanuit verschillende distributeurs kregen wij de vraag of wij naast ons Clevy Contrast Keyboard ook een meer regulier slechtziendentoetsenbord konden maken, waarmee je met 10 vingers kan typen. Natuurlijk konden wij dat. Hierbij een blog over de keuzes die gemaakt zijn. 

Na veel deskresearch heb ik van mijn bevindingen een mock-up gemaakt. De punten die meegenomen zijn bij deze mock-up zijn: 

 • De toetsen zelf moeten geel zijn en de opdruk zwart. 
 • Bij het gemiddelde slechtziendentoetsenbord staan alle gele toetsen direct naast elkaar. Dit zorgt ervoor dat het één groot geel vlak wordt, waarbij je minder goed kan zien waar de toetsen precies zijn. Ik moest daarom zoeken naar een toetsenbord met ruimte tussen de toetsen. 
 • De cijfers, letters en leestekens moeten groot zijn 
 • Het font moet Arial zijn en in hoofdletters. Dit is het beste leesbaar voor slechtzienden. 
 • Het moest een numeriek pad hebben, want cijfers zijn dan makkelijker te typen. 

 

Mock-up

Op kantoor hadden we toevallig een HP toetsenbord liggen die daar op leek. Ik heb hiervan de toetsen geel gemaakt en met plakletters een lay-out gemaakt.

Deze mock-up heb ik besproken tijdens 2 verschillende panelgesprekken, waarbij in totaal 15 slechtzienden betrokken zijn geweest. Daarnaast heb ik met 3 experts contact gezocht. Uit deze gesprekken kwam het volgende naar voren: 

Positieve punten

 • De ruimte tussen de toetsen laat heel goed zien waar de toetsen precies zitten. 
 • Het design is mooi en modern, beter dan het gemiddelde slechtziendentoetsenbord. 
 • Het contrast is goed. 
 • De lampjes (voor bijvoorbeeld Caps Lock) zijn mooi fel. 

Negatieve punten

 • De toetsen zijn plat, waardoor je niet goed voelt waar je met je handen op het toetsenbord bent. 
 • De lampjes moeten rood worden. 
 • De pathfinders (die ophogingen die op de F en J toets zitten) zijn lastig te voelen. 

Verdere feedback

 • Toetsen zoals Caps Lock, Enter, Print Screen en Page Up moeten vereenvoudigd worden met een icoon, of afgekort worden.  
 • Let op dat het niet glimmend wordt, want dit is beperkend voor de leesbaarheid als je al slecht ziet. 

 

Aan de hand hiervan heb ik mijn Programma van Eisen aangevuld en ben ik op zoek gegaan naar een fabriek. We hebben toen een model gemaakt die aan alle eisen voldeed. 

Het voordeel van dit model was dat deze zowel ruimte had tussen de toetsen, als dat het QWERTY gedeelte en het numerieke pad kuiltjes hebben waar de overige toetsen gewoon plat zijn. Hierdoor kun je goed voelen waar je op het toetsenbord bent met je vingers. 

   

Het toetsenbord is nu morsbestendig en heeft “long travel chocolate keycaps” 

 

Dit type toetsen heetchocolate keycaps” omdat de toetsen eigenlijk een beetje op chocolaatjes lijken. Dat deze ver ingedrukt kunnen worden, is goed voor de tactiele feedback aan de gebruiker.

Aangezien onze MOQ veel lager is dan voor toetsenborden die bijvoorbeeld Logitech maakt, en omdat we ook nog eens veel eisen hebben, was dat een aardige uitdaging. De grootste uitdaging was om de toetsen een andere kleur te geven (standaard is het toch echt zwart), maar ook dat is gelukt.  

Toen ik daarna met het design van de lay-outs bezig ging, kwam ik er snel achter dat de de multimedia iconen eigenlijk niet gedrukt konden worden op de toets zelf. Om de leesbaarheid te blijven behouden, heb ik gekozen om deze multimedia iconen op de behuizing te drukken. Nog een extra eis die niet standaard is. Verder hebben we de iconen ook zo simpel en duidelijk mogelijk gemaakt. De rekenmachine-sneltoets was nog het meest lastig uit te beelden in een simpele vorm, Hiervoor hebben we gekozen voor de “plus”, “min”, “maal” en “gedeeld door” tekens.

Het toetsenbord is vervolgens verder versimpeld voor extra duidelijkheid. Geen Caps Lock uitgeschreven maar een slotje. Geen Shift maar een pijl. Hierdoor is er beter onderscheid tussen tekens die getypt moeten worden en de functies. Bij afkortingen is er extra ruimte gelaten tussen 2 hoofdletters, aangezien dat lastiger leesbaar is. ‘P S’ is hier bijvoorbeeld Print Screen, ‘P D’ is Page Down. 

   

Een toetsenbord lay-out maken lijkt makkelijk, maar ik heb wel 200 keer feedback gegeven aan de designer. Zo vaak dat hij bijna gek van me werd. Steeds weer dat fine-tunen om de beste leesbaarheid te krijgen. Leestekens iets groter, iets omhoog, iets naar beneden, iets meer van elkaar af, uitlijnen, tekens die missen, het ging maar door. Uiteindelijk kwamen we er wel en zijn wij heel bij met het resultaat.  

Ook hebben wij de pathfinders wat hoger gemaakt (deze pathfinders zijn erg belangrijk voor de positionering van je handen bij 10-vingerig typen) en hebben we de ledjes rood gemaakt. 

Aangezien de lay-outs niet geprint konden worden door middel van lasergravure (want dat is altijd grijs-wit), moesten we gaan voor silkscreen bedrukking. Silkscreen moet een coating hebben, daarvoor hebben we dus een matte coating gekozen want shinyness is not done!  

Eindresultaat

Vanaf nu hebben we dus een meer regulier toetsenbord voor slechtzienden in ons assortiment. Een toetsenbord voor slechtzienden waarmee je met 10 vingers kan typen, die niet te hoog is voor beter typecomfort, niet te shiny is en een mooi onderscheid heeft tussen de toetsen. We beginnen met Spaanse, Italiaanse, Belgische en US-International lay-outs. Nu dit allemaal klaar is kan ik gaan beginnen aan de MDR certificering en met de ontwikkeling van een keyguard voor dit toetsenbord. Hopelijk kunnen we veel slechtzienden hiermee een klein beetje helpen. Want daar doen we het voor. 

Zie ook:

Vacature Officemanager

Vacature Officemanager 36-32 uur | Groningen, Groningen Wij hebben per direct plek voor een gedreven officemanager. Word jij er blij van om anderen te ontzorgen

Lees meer >